Fjerner finstoff med hjelp av vind

SPENNENDE NYHET: Nå kan endelig entreprenørene tjene penger på en fraksjon de tidligere slet med å bli kvitt.

Spanske DF Air Classifying Systems har nå gjort sitt inntog på det norske markedet. De står for en nyvinning i hvordan man håndterer finstoff og Mineralteknikk ble den foretrukne norske partneren og skal stå for salget av vindsiktene her til lands.

– Det som gjør det spesielt, er at man bruker vind i stedet for vann til å skille ut den fine fraksjonen under 63 my og lignende som man vil ha ut og ha kontroll på. Dette er en billigere operasjon enn vasking, sier Christian Vold som jobber med teknisk support og salg i Mineralteknikk AS.

- Ingen riggtid

Dette er på ingen måte et uprøvd system her til lands heller og passer godt til vårt klima.

-Dette er en produksjon som passer til vinterdrift da produksjonen ikke er utsatt for kulde og frost på samme måte som den er ved bruk av vann

Utenfor Karmøy, hos Nor Aggregates, har de hatt en vindturbin i drift en stund allerede. Der er det svært gode resultater å vise til.

- Ingen riggtid

Miljømessig bærekraft

  • De har gått fra finstoffinnhold på 14 prosent til 3 prosent, sier Vold.

I dag er det vel kjent i bransjen at fraksjonen på 0-2mm, 0-4mm og 0-8mm er noe entreprenørene sliter med å bli kvitt. Med vindturbinen endres dette radikalt.

– Mange må i dag kjøre det på tipp, men om man kjører det gjennom vindsikten kan vi nå bruke det som tilslag til betong og asfaltnæringen, forteller Vold.

Han understreker samtidig at om man ønsker de aller beste resultatene bør massene gå direkte inn i produksjonen slik at man bruker fersk, knust masse.