-Fremtidens tryllefabrikk for sand og pukk

NYÅPNING. På Kluge i Gjesdal viser Risa stolt frem sitt nye gjenvinningsanlegg. Det er med på å symbolisere entreprenørens ønske om å være en pådriver for bærekraftige løsninger i bransjen. 

Anlegget har kapasitet til å gjenvinne 150 tonn per time med ikke forurensede overskuddsmasser, som tidligere var ubrukelig, til salgbare varer i flere fraksjoner.

-Dette er fremtidens tryllefabrikk for sand og pukk, slår Arne Kenneth Øvstebø i Mineralteknikk fast.

Godt samarbeid: Knuseleder i Risa, Arvid Svalestad og Mineralteknikks Arne Kenneth Øvstebø er begge fornøyde med resultatet. Her fra åpningen av anlegget.

Han har vært med Risa på reisen fra dag en og frem til ferdigstillingen. Øvstebø forteller stolt om anlegget som også produserer vasket 0-2mm og 0-4mm der finstoffet er fjernet. Anlegget gjenvinner store deler av vannet kun med hjelp av tyknertank og flokkuleringsmiddel som fører til at det bare er finstoff under 63my som ender i slambassen.

- Ingen riggtid

-Risa har vist store ambisjoner med dette anlegget og vi er glade for å være en partner i det som er deres store pilotprosjekt innen gjenvinning, sier han.

Planen til Risa er klar. De vil fremover motta overskuddsmasser fra regionen i Rogaland og gjenvinne den til verdifulle og nyttige miljømasser. I en offisiell uttalelse fra Risa heter det:

Miljømessig bærekraft

«Anlegget vil gi samfunnet flere positive effekter, som minimering av naturbruk og deponiområder. Gjenvinningsanlegget er et av bærekraftløsningene til Risa. Et av målene våres er å få til et nullutslippsanlegg som er selvforsynt med fornybar energi»

Ambisjonen er også at de fremover vil bruke anlegget til flere formål i tillegg til gjenvinning. Offisielt lister de opp masseuttak, deponi og forskningsprosjekter innenfor teknologi og fornybar energi som bruksområder.

-Vi ser at behovet for gjenvinning er noe som kommer som et viktig element i kontraktene som inngås. Det er spesielt viktig at vi kan tilby noe som gjenvinner massene. Vi er ikke de første til å tilby dette, men dette er noe vi ønsker å være med på både nå og fremover, sier knuseleder ved anlegget, Arvid Svalestad.

-Hvorfor er dette den beste løsningen på gjenvinning av masser?

– Vi mener at vi må vaske for å få bort finstoffet. Det er tross alt en variabel masse som kommer inn og vi tror det er vann som er tingen for å få dette rent, sier han.

Risa har planene klare på hvordan de skal tjene penger på dette. Det starter med en deponiavgift i mottaket for massene, så vasker de dem, og deretter selger det ut som et fullverdig produkt.

– Vi satser på at økonomien i dette blir bra, sier han.

Øvstebø forteller at teamet i Mineralteknikk er svært glade for tilliten de har fått av Risa til å lage dette anlegget for dem. Også Risa er fornøyd med valget av Mineralteknikk som partner i dette store prosjektet.

-Mineralteknikk var tidlig på ballen og vi ser klare fordeler med å ha en lokal leverandør med tanke på ettermarked, vedlikehold og deler, sier Svalestad.